De voorbije maanden viel de regen met bakken uit de lucht en heel wat gebieden kwamen onder water te staan. Dat verraste veel mensen, maar nochtans zou wie een eigendom koopt sinds 1 januari 2023 beter geïnformeerd moeten zijn over het mogelijke overstromingsrisico.

De P- en G-scores: wat zijn ze en kan je ze beïnvloeden?

Bij de aankoop van een woning, bouwgrond of bedrijfspand in België is het essentieel om op de hoogte te zijn van de overstromingsgevoeligheid van het onroerend goed. Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om deze informatie mee te delen via de P-score en de G-score. Maar wat betekenen deze scores precies, hoe worden ze berekend, en vooral: is er iets wat je eraan kunt veranderen? Zilt & Polder zet het voor je op een rij.

Wat zijn de P-score en de G-score?

De P-score staat voor perceelscore en geeft weer hoe gevoelig een perceel is voor overstromingen. De G-score, oftewel gebouwscore, evalueert de risico’s voor een gebouw op dat perceel. Beide scores worden uitgedrukt in een schaal van vier niveaus:

  1. A: geen of zeer klein risico.
  2. B: klein risico.
  3. C: matig risico.
  4. D: hoog risico.

Hoe worden de scores berekend?

De scores worden bepaald op basis van data uit het Geoloket Waterbeheer, zoals:

  • Overstromingskaarten;
  • Historische gegevens over wateroverlast;
  • Modellen die rekening houden met neerslag, bodemgesteldheid en waterlopen.

Daarnaast spelen de ligging, bebouwing, en de aanwezigheid van beschermende maatregelen, zoals dijken, een belangrijke rol.

Kan je de P- en G-scores aanpassen?

De scores zelf worden door overheidsinstanties berekend en geregistreerd, wat betekent dat je deze niet rechtstreeks kunt wijzigen. Toch zijn er wel indirecte manieren om de overstromingsgevoeligheid van een eigendom te beïnvloeden:

  • Waterdoorlatende verharding: Door meer groen en minder bestrating op het perceel aan te brengen, kan je de waterinfiltratie verbeteren.
  • Bufferzones of wadi’s: Dit zijn aangelegde plekken waar regenwater tijdelijk kan worden opgevangen.
  • Beschermingswerken: Denk aan dijken, waterkeringen of pompsystemen voor gebouwen.

Het is belangrijk te weten dat deze aanpassingen in sommige gevallen invloed kunnen hebben op toekomstige berekeningen of interpretaties van de scores.

Een aandachtspunt bij vastgoedtransacties

Als vastgoedbemiddelaar begrijpt Zilt & Polder hoe belangrijk deze scores zijn bij de aan- of verkoop van een eigendom. Wij begeleiden kopers en verkopers door hen te voorzien van duidelijke informatie en advies over eventuele maatregelen om risico’s te verkleinen.

Heb je vragen over de impact van de P- en G-scores bij jouw vastgoed? Aarzel niet om contact op te nemen met Zilt & Polder, jouw partner in vastgoedbemiddeling met oog voor detail en regelgeving.